Takkupol – Fantastiskt med ljus

Takkupol är ett effektivt sätt för att få in ljus i mörka lokaler. Det är till och med den mest effektiva formen av ljus. Det räcker med att takkupolen är 20 procent av storleken av taken för att det ska tillgodose ett helt rums ljusbehov utan att man behöver addera extra ljuskällor. Du bör dock göra det ändå, då takljus endast fungerar genom att det tar in dagsljus. Det innebär att det kommer att bli mörkt under kvällar och nätter. Det som är fördelaktigt med att använda sig av takkupoler istället för att använda sig av stora fönster är bland annat att takkupolerna värnar om privatlivet. Läs mer ämnet takkupol här.

Det blir insynsskyddat med hjälp av takkupoler samtidigt som ni får ljust och fint hemma. Ni riskerar inte heller att bli bländande samtidigt som takkupoler ger 3-4 gånger så mycket dagsljus som fönster i samma storlek som är vertikalt placerade. Det finns många olika typer av takkupoler. Det som de har gemensamt är att de alla släpper in mycket ljus samt ger en lyxig och modern känsla i ditt hem.

Du rekommenderas att beställa dina takkupoler i polykarbonat. Det är hela 250 gånger mer slagtåligt än glas och därmed nästan okrossbart. Du bör se upp med akrylfönster som takkupoler ofta tillverkas i. Detta kan fungera på vissa ställen men behöver extra skydd. Akrylfönster är nämligen enbart 10 gånger mer slagtåligt än glas. Du bör se till att dina takfönster är välisolerade. En sak du bör ha i åtanke är att under tunga vintrar med mycket snö kan det vara fördelaktigt att skotta bort snön från takkupolen. Detta är på grund av att snö är väldigt tungt och om det är blöt snö kan det väga upp till flera ton. Det finns därmed en del underhållsområden med en takkupol, men känslan du får in i rummet kommer vara värd det.